|


TUS Tercihleri Nasıl Yapılmalı?

Hayat dediğimiz şey yaptığımız tercihlerin sonuçlarının bileşkesidir.

Hayatımız boyunca bazen bilinçli ama çoğu kere de farkında olmadan tercihler yapar dururuz. Zamanımızın büyük kısmını bu tercihlerin sonuçlarına sevinmek, üzülmek veya sonuçları rasyonalize etmekle geçiririz.

Doğal olarak yaptığımız tercihlerin bazıları diğerlerine göre önemlidir. Örneğin evlenip evlenmeme tercihi veya evlenilecekse eş seçimi hayatın seyri üzerine belirleyicidir. Herhalde önem sıralamasında daha sonra meslek ve iş seçimi gelir.

Yaklaşık 10 yıldır sektörün içindeyim ve bu süre zarfında çok bilinçsizce yapılan TUS tercihlerine tanık oldum.

TUS’da yanlış tercih yapanları ben aşağıdaki gibi sınıflıyorum:

1. Modayı takip edenler: Her dönemin moda uzmanlık alanları vardır. Bizim zamanımızda cerrahi branşlar gözde iken günümüzde eğilim temel bilimlere doğru kaymaktadır. Yakın yıllara kadar moda tercihlerden biri olan Kadın-Doğum artık demode gibidir. Ayrıca Kardiyoloji gibi her dönem moda olanları da unutmamak gerekir.

2. Arkadaş kurbanları: Liderlik vasfı olan yakın arkadaşlar ne istiyorsa o branş arzulanır; burada gizli rekabet, yakın arkadaştan geri kalmama çabası ve fazlaca kafa yormadan bir hedef bulma kolaycılığı gibi faktörler rol oynar. Çoğu zaman hedefini paylaştığı yakın arkadaşın hayal kırıklarını da kişi kendi hayal kırıklığı zanneder.

3. Aman puanım ziyan olmasıncılar: Özellikle bu grup bana ilginç görünür. Bu kişiler TUS’da alınan yüksek puanı “ziyan” etmemek için aslında pek akıllarında olmayan taban puanı yüksek bölümleri yazar. Yine bu gruba giren kişiler örneğin ayakkabı alırken ayağı 35 numara olduğu halde, “N’olcak 35 numara da aynı para 40 numara da, ben büyüğünü alayım da param ziyan olmasın”, zihniyeti ile hareket edebilir.

4. Bezginler: Zorlu TUS çalışma süreci onları o kadar yormuştur ki, değil tercih yapmak, kollarını kaldırmak için bile enerjileri kalmamıştır. Evlerine en yakın yeri yazıverir ve kurtulurlar!!! Bu kişiler genellikle ailelerinin buldukları eşler ile dünya evine girer ve pek mutlu olurlar; aslında mutlu olup olmadıklarını düşünmeye bile dermanları yoktur.

5. Deneme-yanılmacılar: Bu grup elbise alışverişi sırasında bedeninin 40 olduğunu bildiği halde 36 numara elbiseye girmek için hem kendilerini hem de elbiseyi zorlayan kişilerden oluşur. Asla giymeyecekleri bir kıyafeti mağazada deneyen kişiler de bu gruba girer. Deneme-yanılmacılar, “üzerimde nasıl duracakçılar” olarak da bilinmektedir. Bunların ihtisas yapmak üzere dolaştığı klinik sayısı 3 ila 11 arasında değişir.

6. Zengin olma hayalcileri: Belli branşlara parayı bulmak için yönelen kişilerden oluşur. Bu grupta muayenehane açma hayalleri ön plandadır. Gece yarılarına kadar çalışabilecek enerjileri vardır. Zengin olma hayalcileri yanlış TUS tercihi yapanlar arasında tarihsel olarak en kalabalık gruptur. Ne var ki bu grup yakın gelecekte tamamen yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Ülkemizde izlenen sağlık politikaları sayesinde tıp uzmanlık alanları arasındaki hekim gelir farkları büyük oranda kaybolmuştur; artık branşına bakmaksızın aşağı yukarı tüm hekimler açlık sınırındadır. Bakanımıza göre doktorların karınlarını doyurması yeterlidir; gelecek kaygısından uzak insanca bir yaşam, çocuklarını özel okullarda okutma hayali, vb. olmamalıdır.

Yukarıda TUS sonrasında yapılan hatalı tercihlerde rol oynayan faktörleri kısaca konuştuk. Burada ise “doğru tercih nasıl yaparız?” sorusuna cevap arayacağız. Aslında cevap basit…

– Körü körüne modayı izlemeyeceğiz (moda kendine yakışanı giymektir J) .

– Herkes kendi lideri olacak. İnsanın kendi yanlışını yapması erdemdir.

– Hangi branşın bizi mutlu edeceğini düşünüyor isek o branşı yazacağız. Yapmaktan mutlu olduğumuz işi iyi yapacağımızı ve iyi yaptığımız işte madden ve manen doyuma ulaşacağımızı unutmayacağız.

– Doğru tercihler yapacağız ki mümkün olduğu kadar fazla yer değiştirip başka insanların hakkını yemeyelim…

– Ve en sonunda ta derinden hissederek “HAYIRLISI” diyeceğiz ki hayatta yaptığımız tüm tercihler bizleri sadece iyiliğe, ışığa götürsün, karanlıktan uzak tutsun.

Hadi HAYIRLISI…

Dr. Anıl ÇUBUKÇU

www.anilcubukcu.com

Bu yazı 16591 defa okundu.


Yazarın diğer yazıları :

Yorum yapın :