|


Ruhlara Değen Branş TUS’da Tercih Edilir Mi?

Bir klasiği yeniden okuduğunuzda onda daha önceden görmediğiniz bir şey görmezsiniz; içinizde öncekinden daha farklı bir şeyler hissedersiniz. İşte Cerrahi de böyledir, her ameliyat farklı bir haz verir. Klasik insizyonla cilt cilt altını geçip batına girmekte, laparoskopik yapmak ta huzursuz ruhlara aradığı sükunu verebilir, La Scalada perdenin açıldığı andır.

Nöbet sayısının çokluğuna, hiyerarşiye, kanama-asidoz-hipotermi üçgenine ve merdivenin olmasa bile her an ayağınızın altındaki bir kaç basamağın çekildiği duygusunu veren dramatik komplikasyonlarına rağmen “yenilgi yenilgi büyüyen zafere benzeyen” branştır Genel Cerrahi..

Tabii yine de Cerrahi değersizleşebilir mi düşünceleri taşıyanlara öneri Yan Dal Eğitimi yapılmasıdır. Dar bir alanda uzmanlaşma etkinliği ve tedavi kalitesini arttırır, daha kişisel bir yaklaşımı özendirir, komplikasyon oranlarını düşürür, tedavide ve kullanılan teknolojide ilerlemeyi, innovatif olmayı zorlar. Belli bir alanda uzmanlaşmak isteği mükemmeliyete doğru ilk adımın atılması olarak kabul edilmelidir. Yan Dal Eğitimi sonunda yaşam stili pek bozulmayacak, hasta spektrumu daha belirgin, acili ve nöbeti daha az, popülaritesi yüksek ve il merkezlerinde lokalize olmak daha kolay olacaktır. Sonuçta Genel Cerrahi zamana meydan okumaya, TUS’da tercih edilmeye ve ruhlara dokunan branş olmaya devam edecektir.

Eski çağlarda kışları uzun yazları kısa Avrupa ülkelerinde hükümdarın gücü ona “Güneş Kral” denilerek anlatılırmış. Cerrahi de branşların kralı olabilir mi?

Dr. Levent KORAL

Bu yazı 12741 defa okundu.


Yazarın diğer yazıları :

Yorum yapın :