|


Ders Çalışırken Nasıl Konsantre Olabiliriz?

TUS çalışırken en önemli sorunlardan biri de ders çalışırken konsantre olmakta güçlük çekmek hatta bazen hiç konsantre olamamaktır.

Konsantre olmanın anahtarı şimdide olmaktır. Şimdide değilseniz, konsantre değilsinizdir ve zihniniz ya geçmiştedir ya da gelecektedir. Zihniniz geçmişte ya da gelecekte at koşturuyorsa onu, "Şimdi Pediatri çalışıyorum, şimdi dinleniyorum, şimdi uyuyorum, şimdi ara veriyorum, şimdi Biyokimya dersini dinliyorum" düşüncesiyle bilinçli bir şekilde şimdiye getirebilirsiniz.

Bu nedenle, saçınızı tararken saçınızı düşünün, Pediatri çalışırken Pediatri dersini düşünün…

"Anı yaşamak" olarak da bilinen bu teknik hayatınızın her alanında kullanabileceğiniz bir yöntemdir.

Beyin bazen, vahşi bir at gibidir. Vahşi atlar, gideceği yolu bilir, ancak yolun kenarında biraz yiyecek görür, yoldan çıkar ve o yiyecekle meşgul olur. O sırada onu tekrar yola getirmek gerekir. Tekrar yola girer ve daha sonra yolun kenarında su görür ve suyla meşgul olur. Onu tekrar ana yola getirmek gerekir. Yani, kontrolü elinizde bulundurmanız gerekir.

Ders çalışırken konsantrasyon bozukluğuna neden olan etkenlerden biri de zihninize güncel basit konuların gelmesidir. Böyle bir durumda, çalışma masanızda mutlaka küçük bir not defteri bulundurun ve aklınıza gelen yapmanız gereken işleri bu not defterine kaydedin ve "Evet ben bunlarla ilgileneceğim ama arada" diyerek yapacağınız işi dinlenme arasına erteleyin.

Eğer zihninize hep aynı konu geliyorsa, önemli bir sorun yaşıyorsunuz demektir yani, geçmişte yaşadığınız önemli bir olumsuz olayın etkisinde kalmış, o olaydan "çıkış" yapamamışsınız demektir. Bu, bir negatif döngünün işaretidir ve mutlaka bu olaydan çıkış yapmanız gerekir.

Yükselmeye çalışan bir kartal düşünün…Bu kartalın kanatlarında bir ağırlık varsa ne kadar yükselebilir? Kartalın ağırlıklardan kurtulması lazım…

Konsantrasyonu sağlamanın üç yolu vardır: Görsel, işitsel ve dokunsal.

Önemli bilgilerin altını çizmek görsel dikkatimizi, not almak dokunsal dikkatimizi, içimizden veya dışımızdan tekrar etmek işitsel dikkatimizi kullanmamızı sağlar. Yani bilgiyi zihnimize üç defa kaydetmek demektir.

Konsantrasyonunuzu geliştirmek ve hafızanızı güçlendirmek istiyorsanız, aynı anda birçok işle uğraşmaktan kaçının. Dikkatinizi bir türlü konuya veremediğinizde, nedenini araştırın. Eğer sebebini bulursanız, çözümü de bulabilirsiniz.

Konsantrasyonunuzu artırmak istiyorsanız, motivasyonunuzu artırmanız lazım. Çalıştığınız dersin veya konunun ilginizi çeken bir yanını bulmak motivasyonunuza katkı sağlayabilir.

Çalışırken mümkün olduğu kadar dikkat dağıtıcılardan kurtulmak gerekir. Çalışırken masanızda duran ders dışı bir evrak, o evrakla ilgili bir şeyin çağrışmasına ve dikkatinizin dağılmasına sebep olabilir. Dış uyarıcıları ne kadar elerseniz, o kadar kolay konsantre olursunuz.

Ne yaptığınızı, ne amaçla yaptığınızı ve nasıl yapacağınızı bilin. Yani ihtiyacınızı, hedefinizi ve niyetinizi belirleyin. Çalışmalarınıza bu doğrultuda yön verin.

Çalıştığınız kitabı veya fasikülü bölümlere, daha küçük parçalara böldüğünüzde konsantre olmak çok daha kolaydır. Çalıştığınız dersin veya konunun başını ve sonunu belirleyin, şu gün başlayacağım ve en geç şu gün bitireceğim şeklinde…Bitiş zamanına dek mutlaka bitirin, aciliyet hissi dikkati artırır.

Ders çalışmayı ertelemeyin, çünkü ertelenen işler stres oluşturur, zihninizi boş yere meşgul eder. Bu yüzden ertelemeyin ve şimdi, hemen yapın.

Olumlu düşünün… Konsantrasyon sorunum var, konsantre olamıyorum dedikçe zihninizin bu mazeretin arkasına saklanmasına neden olursunuz. Tam tersine kendinize, çok iyi konsantre olabilirim deyin ve buna inanın.

Yüksek konsantrasyonla çalıştığınız dersin verimi de yüksek olacak ve sizi başarıya ulaştıracaktır…

Dr. Serhat SALİMOĞLU

Bu yazı 34436 defa okundu.


Yazarın diğer yazıları :

Yorum yapın :