|


 

 

2019-YDUS HATALI SORULAR

Değerli meslektaşlarımız,

2019- YDUS’u geride kaldı.

Aşağıda, meslektaşlarımızdan gelen anlamlı tüm itirazlara orijinal textbook görüntüleri ile hazırlanmış olan görüşlerimizi bulacaksınız.

Meslektaşlarımız; bizim belirlediklerimizle sınırlı kalmayıp diledikleri sorulara itiraz prosedülerine uymak şartıyla itiraz edebilirler.
Bu konuda itiraz hakkının, sadece sınava girenlere tanındığını önemle hatırlatmak isteriz.

Hak edenin kazanması dileğiyle…

2019 YDUS hatalı sorulara itiraz edecek adayların dikkatine!

• Sınav/yerleştirme sonuçlarının incelenmesi isteği (İnceleme masrafları karşılığı olarak 5,00 TL, ÖSYM’nin T.C. Halkbank Ankara Kurumsal Şubesi (IBAN NO: TR 40 0001 2009 4520 0044 0002 07) numaralı hesabına yatırılarak banka dekontu dilekçeye eklenmelidir.)

• ÖSYM tarafından geçmiş dönemlerde gerçekleştirilen sınavlara ait yeniden Sınav Sonuç Belgesi edinme isteği Genel Amaçlı Dilekçe Örneği ile yapılmalıdır.

Sınav sorularının bilimsel açıdan doğru olup olmadığının incelenmesini talep eden itirazlar sınav tarihinden itibaren 3 iş günü içerisinde Genel Amaçlı Dilekçe Örneği ile yapılmalıdır. Her bir dilekçede sadece bir soruya yapılan itiraz belirtilmeli ve soru başına 20,00 TL itiraz ücreti ÖSYM’nin T.C. Halkbank Ankara Kurumsal Şubesi (IBAN NO: TR 40 0001 2009 4520 0044 0002 07) numaralı hesabına yatırılarak banka dekontu dilekçeye eklenmelidir.

Dilekçe ÖSYM Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı 06538 Bilkent/Ankara adresine ulaştırılmalıdır. Adayın T.C. Kimlik/Y.U. Numarası, adresi, evrak referans numarası vb. bilgiler yazılı olmayan, imzalanmamış ve ekinde banka dekontu bulunmayan dilekçeler kesinlikle işleme alınmayacaktır.

Diğer işlem ücretleri aşağıdaki gibidir:

 

Başvuru Merkezlerinden Başvuru Hizmeti Ücreti: 10,00 TL (Bu ücret, Başvuru Merkezlerinde Başvuru Merkezi görevlisine verilecektir. Banka hesabına yatırılmayacaktır.)

 

ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden Yeni Şifre Edinme Ücreti : 5,00 TL (Bu ücret, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinde Koordinatörlük görevlisine verilecektir. Banka hesabına yatırılmayacaktır.)

 

ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden Yabancı Uyruklu (Y.U.) Numarası Edinme Ücreti : 5,00 TL (Bu ücret, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinde Koordinatörlük görevlisine verilecektir. Banka hesabına yatırılmayacaktır.)

 

Her bir oturuma ait Soru Kitapçığı ve Cevap Kâğıdının adaylar tarafından incelenme isteği: 50,00 TL (e-sınavlar hariç) (Bu ücret, ÖSYM’nin T.C. Halkbank Ankara Kurumsal Şubesi (IBAN NO: TR 40 0001 2009 4520 0044 0002 07) numaralı hesabına yatırılarak banka dekontu dilekçeye eklenmelidir.)

 

İncelemeler Ankara'da ÖSYM Büro'sunda yapılmaktadır.

 

Adaylara ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

Ek-1: Genel Amaçlı Dilekçe Örneği:

https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2019/GENEL/genelamaclidilekce03012019.pdf

Ek-2: Evrak Referans Numarası Alınması:

http://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2015/genel/evrakreferansno17122015.pdf

Hatalı hazırlanan İç Hastalıkları sorularını indirmek için TIKLAYINIZ

Hatalı hazırlanan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları sorularını indirmek için TIKLAYINIZ

Hatalı hazırlanan Genel Cerrahi sorularını indirmek için TIKLAYINIZ

Hatalı hazırlanan sorular dosyasını aşağıda görebilirsiniz.

SORULAR ÜZERİNDE İNCELEMELERİMİZ DEVAM ETMEKTEDİR!!!

 

2019 YDUS HATALI SORULAR

 

 

İÇ HASTALIKLARI

42. Soru:

 

"İtiraz için sorunun orijinalini buraya yapıştırmanız gerekir. Yasal gerekçelerle biz koyamıyoruz.”

 

Doğru cevap: B ve E

Bu sorunun iki doğru cevabı bulunmaktadır!
İç hastalıkları temel kitaplarından biri olan Harrison Internal Medicine 20. Baskı (yıl 2018) sayfa 805’te amiloidozdaki kanama diyatezine neden olarak amiloid fibrillerin faktör X’u bağlaması suçlanmıştır.
 

 

Nefroloji bölümü temel kitaplarından biri olan Comprehensive Clinical Nephrology 6. baskı (yıl 2019) sayfa 324’de ise amiloidozdaki kanama diyatezinden hem faktör X hem de faktör IX eksikliği sorumlu tutulmuştur.

 

Referanslardan da anlaşılacağı üzere soru Harrison Internal Medicine’dan hazırlanmıştır. Ancak seçenekler arasında diğer bir temel kitapta (Comprehensive Clinical Nephrology) yer alan ifadenin de yer alması sorunun iptalini gerektirmektedir.


 

 

ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI

51. Soru:

"İtiraz için sorunun orijinalini buraya yapıştırmanız gerekir. Yasal gerekçelerle biz koyamıyoruz.”

Doğru cevap: YOK

Bütün seçeneklerin hatalı olduğu, doğru cevabı olmayan bir sorudur.
Nelson 2020’de, 2389. sayfada soruda sorgulanan konu ile ilgili bilgi aynen şöyledir:

Erkeklerdeki ve gebe olmayan kadınlardaki komplikasyonsuz Chlamydia trachomatis enfeksiyonları için CDC tarafından önerilen ilk adım tedaviler şunlardır:
1) Oral azitromisin 1 gram, tek doz (Yani, A seçeneği doğru cevap değildir.)
2) Oral doksisiklin günde 2 kez 100 mg, 7 gün (Yani, C seçeneği de doğru cevap değildir.)
Alternatifler:
1) Oral eritromisin baz 500 mg, günde 4 kez, 7 gün (Yani, D seçeneği de doğru cevap değildir.)
2) Oral levofloksasin 500 mg, günde 1 kez, 7 gün (Soruda hem pozoloji yanlıştır hem de 18 yaşından küçüklere kinolonlar kontrendikedir. Yani, B seçeneği de doğru cevap olamaz.)
3) Oral ofloksasin 300 mg, günde 2 kez, 7 gün (Soruda hem pozoloji yanlıştır hem de 18 yaşından küçüklere kinolonlar kontrendikedir. Yani, E seçeneği de doğru cevap olamaz.)


 

GENEL CERRAHİ

33. Soru:

"İtiraz için sorunun orijinalini buraya yapıştırmanız gerekir. Yasal gerekçelerle biz koyamıyoruz.”

Doğru cevap: D

Sorunun kurgulanmasında masum bir hata yapıldığını düşünüyoruz. Ancak bu hata sorunun yanıtını karmaşıklaştırmakta ve soruyu amacından uzaklaştırmaktadır.

Sorudaki hata modifiye Johnson sınıflamasına göre tip 3 yazıması gerekirken soruda tip4 yazılmıştır. Modifiye Johnson sınıflamasına göre soruda bahsedildiği gibi prepilorik gastrik ülser tip 3’tür. Ancak sorunun devamında tip 4 denilerek başka bir ülserinde olduğu anlaşılmaktadır. Hangi ülserin kanser olduğu da net olarak belli olmadığı için uygun ameliyat kavramı değişkenlik götermektedir.

– Eğer prepilorik ülser ise sorunun yanıtı D seçeneği “Radikal distal subtotal gastrektomi” olması gerekir.

– Eğer soruda belirtildiği gibi tip 4 gastrik ülser ise sorunun yanıtı B seçneği “Radikal total gastrektomi” olması gerekir.

Soruda kurgu hatası olduğu ve çift yanıtlı olduğu için sorunun iptalini talep ediyoruz.

Soru ile ilgili referanslar aşğıadır.

 

 

39. Soru:

"İtiraz için sorunun orijinalini buraya yapıştırmanız gerekir. Yasal gerekçelerle biz koyamıyoruz.”

Doğru cevap: C

Soruda yanıt olarak ilan edilen C seçeneğindeki T4aN2M0 2012 baskısı olan AJCC Cancer Staging Atlas: A Companion to the Seventh Editions of the AJCC Cancer Staging Manual and Handbook 7. Baskısına göre evre 3B’dir ve soru doğrudur. İlgili referans aşağıdaki tablodadır.

 

Ancak bu baskı eski bir baskıdır. Güncel baskı 2018 baskısı olan AJCC Cancer Staging Manual 8th Edition’a göre yanıt olarak verilen T4aN2M0 ebre 3A olarak sınfılandırılmıştır. İlgili referans aşağıdaki tablodadır.

 

Son güncel sınıflamaya göre seçeneklerin evreleri aşağıda belirtilmiştir.

A) T4aN0M0 è Evre 2 B

B) T4aN1M0 è Evre 3 A

C) T4aN2M0 è Evre 3 A

D) T4bN2M0 è Evre 3 B

E) T4aN3M0 è Evre 3 B veya Evre 3 C

E seçeneği T4aN3aM0 ise Evre 3 B olur, T4aN3bM0 ise Evre 3 C olur. Bu soruda belirtilmemiş

Soruda D ve E seçnekleri evre 3 B olarak değrlendirilebilir. Bu yüzden soru çift cevaplıdır.

Yine ana kitap olan Schwartz’s Principles of Surgery Eleventh Edition sayfa 1145’te yer alan tabloya göe soru hatalıdır.

Güncel kaynaklara göre yanıtı çift cevaplı olan ve cerrahi eğitim açısından öncelikli olmayan bir bilgiyi ölçen sorunun iptalini talep ediyoruz.

 

57. Soru:

"İtiraz için sorunun orijinalini buraya yapıştırmanız gerekir. Yasal gerekçelerle biz koyamıyoruz.”

Doğru cevap: C