|


BAŞARI

Bir TUS sınavını daha geride bıraktık.

Bazı meslektaşlarımız bu sınav sonucunda başarıyı elde ederken bazı meslektaşlarımız da bu şansını bilerek veya istemeyerek bir sonraki sınava bıraktı.

Başarıya ulaşan ve gönlündeki yere giren arkadaşlarımıza bu doğan yeni günde yeni bir günün başladığını, yeni bir ortam ve yeni bir çevreye dahil oldukları bilinciyle hareket etmelerini, çevreleriyle en az beş-altı yıl birlikte olacaklarından dolayı iyi ilişkiler içinde olmalarını önermeyi görev biliyoruz.

Çünkü ta en baştan sıkıntılı bir başlangıç en az beş yıllık mutsuzluk demektir?

Başarıyı erteleyen arkadaşlarımıza gelince,

Ertelenmiş olan başarı nedeniyle olumsuz ve ümitsiz düşüncelerle boğuşmak asla çözüm değildir.

Düşüncelerinizde olumsuzluklar olmamalıdır.

Bir futbol maçını düşünün. Şayet sonuç başarılı ise tüm köşe yazarları göklere çıkarır, yapılan hatalar görmezden gelinir ve tüm futbolcular ve teknik heyet takdir ve tebrik edilir. Hatalar ve eksikler görülmez.

Düşündüğünüz olumsuzlukları şayet başarılı olsaydınız hiç düşünmeyecektiniz.

Öyleyse bu olumsuz düşünceleri bir kenara bırakınız.

Sizler milyonlarca kişi arasından sıyrılarak, her biri ayrı birer bariyer olan zorlu sınav/sınavları aşarak tıp fakültesine adım atmıştınız.Tıp fakültesinde en zorlu teorik ve pratik sınavları başarıyla atlatmıştınız..Sizler sadece bu sınavlarla boğuşmadınız. Ayrıca sosyal hayatın zorluklarını da aştınız, onlarla da mücadele ettiniz. Ve daha nice zorlukları aştınız.

Öyleyse bu sınav sizlerin aşamayacağı bir sınav değildir. Sadece nerede hatanız var, onu görmelisiniz ve o sorunu çözmelisiniz? Bu sizler için en büyük kazanç olacaktır. Sürekli başarısızlığı düşünmek değil, başarıya giden yolları araştırma çabasında olmalısınız.

Bir meslektaşımız 5 kez sınava girmiş ve başarısız olmuştu.

Bana çalışıyorum ama nedense bir türlü olmuyor? dedi.

Yüz ifadesi ümitsiz ve yetersizlik düşüncelerini yansıtıyordu? Ancak başarmak azmi ve isteği vardı? Çünkü 5 kez sınava girmişti ve benden bu konuda destek istiyordu.

Kendisi ile oturduk saatlerce konuştuk.

Her derste çalıştığı kitapları tek tek ele aldık ve değerlendirdik.

Konu bir ara anatomiye geldi.

– Anatomiden hangi kitaba çalıştınız? diye sorduğumda yıllar önce anatomiden sınıfta kaldığını ve bir yıl uzattığını ifade etti.

Yani? dedim.

– Anatomiden zaten 10 soru geliyor? Ben de diğer derslere yükleniyorum? dedi.

Bence sorun burada? dedim. Anatomiye mutlaka çalışmalısınız. Zaten bu ders TUS’ ta üniversiten faklıdır. Çünkü TUS’ ta küçük proçes ve çizgiler değil daha gros ve temel bilgiler sorulmaktadır. Ve anatomi çalışınca karşılığını veren bir derstir. Kadın doğum gibi değildir. “Siz kadın doğuma daha çok çalışarak anatomideki eksiğinizi gideremezsiniz.” demiştim. “Ben şu kitap ve soru kitabından çalıştım; özet kitaptı ancak 9 soru yaptım.” dedim.

Ve anatomiye çalışmaya başladı…

O dönemin TUS sınavından sonra İstanbul da iyi bir kadın doğum bölümüne girdiğini sonraları kendisinden bize teşekkür ettiğinde öğrendim.

Eksiklerinizi görüp önlemlerini aldığınızda başarılı olmamanız için hiçbir engel olmayacaktır. Bu eksiklerin üzerine azimle gitmelisiniz?

Suçluluk psikolojisi ve suçlayıcı bir ruh kasveti girdabında boğulmadan eksiklerimizi tamamlama azmiyle, sabırla çalışmaya devam ettiğimizde başarıya giden yolun aydınlık şafağı mutlaka doğacaktır.

Bütün bir hayatı düşündüğünüzde kaybedilen süre çok uzun değildir.

Bir sonraki sınavda istediğiniz uzmanlık alanının olması, inanın önceki TUS’ ta istemediğiniz uzmanlıktan çok daha iyi olacaktır. Çünkü yıllarca severek yapacağınız bir meslek, sevmeyerek yapacağınız uzmanlıktan, size vereceği haz ve mutluluk açısından daha iyi olacaktır.

Tüm meslektaşlarımıza en içten başarılar dileğiyle?

Dr. Mehmet Sait BUĞDACI
www.mehmetsaitbugdaci.com

Bu yazı 6856 defa okundu.


Yazarın diğer yazıları :

1 Yorum

  1. Orhan Avcı dedi ki:

    Çok teşekkürler. Emeğinize sağlık.

Yorum yapın :