|


ERTELENEN TUS SINAVI HAKKINDA

TUS tarihinde ilk kez böylesi bir erteleme gerçekleşti. Bu ertelemenin ÖSYM’nin basın açıklamasından gerekçesinin haklı olduğunu anlamaktayız.

Ancak bu ertelemeye bağlı olarak TUS sınavı için yılları bulabilen yoğun emek ve çabaların karşılığının alınmasında iki önemli sorun karşımıza çıkmaktadır :

Birincisi, TUS sınavına yoğun motivasyon ve konsantrasyon içerisindeyken zorunlu hizmet atanmasıyla bu konsantrasyonun bozulması ve hayati son tekrarların olumsuz etkilenmesidir. Çünkü zorunlu hizmet atanması durumunda yeni yere taşınma, TUS’u kazanınca, tekrar asistanlık yapılacak yere nakil… sorunları ortaya çıkacaktır. Sağlık Bakanlığından bu köşeden çağrı yapmamız ne kadar etkili olacağı tartışılır, ancak TUS sınavını dikkate alarak zorunlu hizmet tayinleri daha doğru olacağının tartışılmaz olduğu açıktır.

İkincisi, sınavın ertelendiği bu son dönem için en doğru yaklaşımın ne olacağıdır. “Bu ara dönemde eksiklerin telafisi, en yüksek puana emin adımlarla yürümek iken random-dezorganize çalışmak ise şans kapısında beklemektir”

Eksiklerimizi öncelikle tespit etmeli ve anlamalıyız. Bu amaçla öncelikle deneme sınavı yapmalısınız. Bu deneme sınavlarının sonradan ayrıntılı değerlendirmesi yapılmadığı, eksikler onarılmadığı takdirde verimliliği ve hedeflenen maksimum yararın çok azalacağının altını-üstünü-sağını-solunu koyu bold renklerle çizmek yerinde olacaktır.

Zamanın artması rehavete kapılmanıza neden olabilir. Bu en önemli handikaplardan biridir. Bu durumda deneme sınavları şüphesiz sizi motive edecektir. Ancak işi şansa bırakmamalıyız ve her şeyden önce günlük program yapmanız ve her gün için hangi konuya çalışacağınızı belirlemeniz bu dönemde en yararlı bir yaklaşım olacaktır. Çünkü her günün programı önünüzdeyse o gün o bitirilmedikçe sizin içinizdeki ukde geçmeyecek ve çalışma azminizi böylece yitirmeyeceksiniz.

Bu durumda “hangi konulara çalışmalı ve ne kadar süreye yaymalıyız?” sorusu gündeme gelmektedir. ÖSYM’nin ifadelerinden 2010 yılında sınavın yapılacağı açıktır. Bu durumda eksiklerinizi dikkate alacak şekilde en az 2 aylık bir program doğru bir yaklaşım olabilir.

Tüm meslektaşlarıma en içten başarı dileklerimle.

Dr. Mehmet Sait BUĞDACI
www.mehmetsaitbugdaci.com

Bu yazı 9584 defa okundu.


Yazarın diğer yazıları :

Yorum yapın :