|


ÇALIŞMAYA BAŞLAYABİLMEK

TUS mu zor, yoksa biz mi zorlaştırıyoruz, Soru aslında klişe. Hayatımızın pek çok dönemecinde benzer soruyla karşılaşmışızdır. Bu kez de bu soruyu TUS için soralım. TUS ülkemizde yapılan sınavları içerisinde en zor olanlarındandır. Bunda şüphe yok. Pek çoğumuz bazı kavramları sınavda beklide ilk kez duyuyoruz. Buna rağmen yine de öncesinde binlerce insanın kazandığı gibi kazanmak da o kadar zor değil. Zor olan bu işi, eskilerin tabiri ile, sürüncemeye bırakmak yani yeterli motivasyon ve sürekliliği sağlayamamaktır. Oysa kazanmak istediği tarihi kesin olarak kafasında belirledikten sonra, tam motivasyon ile az bile olsa sürekli çalışmak kişiyi başarıya götürecektir.

Tabiî ki bu yolda, çalışacağınız kaynak seçimi, gitmek isteyenler için dersane seçimi vb. durumlarda önemlidir. Ama tıp fakültesini bitirmiş herkes için TUS yolunda bu söylediğim yan şartlar zaten gözden geçirilmiş olmalıdır. Dolayısı ile TUS çalışma sürecinde insanların ayaklarının sürçtüğü en büyük nokta motivasyon kaybı ve bunun sonucunda ortaya çıkan zaman disiplinini sağlayamamaktır.

Saatlerinin altın kıymetinde olduğunu fark etmeyen insanlar, servetlerinin gram gram mecburi yatırıma dönüştüğünü de fark etmezler. Zamanın etkin kullanımı ve bunun metoduna ait, önceliklere riayet etmek, vazifeleri taksim, mesaileri tanzim etmekle doğrudan ilişkilidir. TUS çalışmak için yüksek düzeyde bir temponun yıllarca devam etmesi elbette beklenilemez. Ancak daha önce yapılan küçük ama devamlı yatırımlar, ilerisi için büyük adımlara dönüşecektir.

Özellikle son 5 ayda temponun ve çalışma süresinin artırılması, son 40 günün ise tamamen TUS ile geçmesi elzemdir. Plan, proje, usül; zaman disiplininin vazgeçilmez şartlarındandır, ancak önemli olan detaylar üzerindeki hassasiyettir. Yani kişi çok çalıştığını düşünüp, son 40 gün atması gereken son tekrarını yapmazsa, tüm TUS sorularını gözden geçirmezse beklediği başarıyı yakalayamayabilir. Bu nedenle önceden plan, program yapılıp, ne zaman ne okunması gerektiği mutlaka bilinmelidir.

Ayrıca son olarak belirtmek isterim ki; doğrudan tesirde bulunamayacağınız dairelere girmeye çalışarak; tenkitler, hayaller ve ümitsizlik içinde vaktimizi heder etmeyin. Yani TUS’la ilgili sisteme, soruları hazırlayanlara, bizi bu yaşta bu kadar çalıştıranlara kızarak kendimizi yormayalım. Bütün potansiyelimizi, fiziki, zihni ve kalbi bütün enerjimizi maddi bütün imkânlarımızı asıl hedefimize ulaşmak kullanalım.

Dr. Ahmet EKİNCİ

Bu yazı 10582 defa okundu.


Yazarın diğer yazıları :

Yorum yapın :