|


DENEMELERİ KAÇIRMAYIN

TUS maratonunda insanın sürekli motivasyonunu koruyup, hep yüksek bir motivasyonla çalışması oldukça zor bir durum. Üstelik arada TUS’a çalışan her arkadaşın mesai ayırması gereken başka pek çok meselede oluyordur. Ancak TUS’a çalışmak da süreklilik isteyen ve çalışma bırakıldığında insanda güvensizlik oluşmasına yol açan bir durumdur. Bu handikapı aşmanın da elbette çeşitli yolları var. Belli bir arkadaş grubu ile çalışma, gidilebiliyorsa dersanaye gitme bu önerilerden bir kaçı. Ama ne olursa olsun herkesin kolayca ulaşabileceği bir başka motivasyon artırıcı ve sizi maratonun heyecanı ve hırsı içerisinde tutabilecek bir başka yol daha var: Deneme sınavları.

Tusdata olarak her ay düzenli, üzerinde gerçekten emek harcanmış, düşünülmüş, tartışılmış ve benzerine en yakın, Türkiye’deki en fazla katılımcının yer aldığı deneme sınavları düzenliyoruz. Hatta bu sınavlar öyle ki, ortalamaları bile TUS ortalamalarına yakın çıkıyor. Burada birincil amacım elbette artık TUS kamuoyu tarafından da kabul edilen bu gerçeklerin üzerinden bir kez daha geçmek değil ama denemelerin öylesine hazırlanmış sınavlar olmadığı gerçeğine parmak basmaktı. Denemeler ayda bir kez yapıldığı için size her ay ulaşmanız gereken bir hedef de vermiş oluyor. Ayrıca bildiğiniz fakat hatırlamakta zorlandığınız, üzeri artık yavaş yavaş tozlanmaya başlayan bilgilerin de ne olduğunu gösteriyor. Dereceye giren her arkadaşın mülakatlarının aslında ne kadar da birbirinin benzeri olduğunu belki de fark etmişsinizdir. O mülakatlarda da özellikle üzerinde durulan bir başlıktır, deneme sınavları. Her denemeye ayrı bir heyecanla girip, basamakları her deneme de biraz daha yükseltmek heyecan verici bir durumdur. Ayrıca bir düşüş yaşansa bile bu, moral bozmaktan çok, kendinize hemen bir çeki düzen vermeniz gerektiğini de göstermektedir. Ayağınızın takıldığı deneme sınavları da asla moralinizi bozmamalı ve hemen kalkıp kararlı ve ısrarlı adımlarla hedefinize doğru koşmaya başlamalısınız.

Deneme sınavlarına gerçekten TUS’ a giriyormuşçasına girmek, kullanacağınız kalemden, soruları nasıl işaretleyeceğinize, hangi sorulardan başlayacağınıza kadar bir dizi, daha önce fark edilmeyen ve bilmeyen kişiler için ancak TUS’da fark edilebilecek küçük ama önemli ayrıntılara da hazırlıklı olmanızı sağlayacaktır.

Son söz olarak, denem sınavlarını her ay kendinize hedef olarak belirleyin ve düzenli olarak sınavlara gerçekten TUS’a giriyormuşçasına ciddi olarak katılın. Her deneme sonrası kendinize, nerelerde nasıl hata yaptığınızı ve bir sonraki denemede bu hataların üstesinden nasıl gelebileceğinizi düşünün. Her denemede netlerinizin artması zaten büyük bir motivasyon kaynağıdır ama plato çizen ya da düşüş yapan arkadaşlarda hiçbir zaman morallerini bozmamalı, bir kez daha yaptığı hatalardan ders alarak, büyük bir gayretle çalışmaya devam etmelidirler.

Dr. Ahmet EKİNCİ

Bu yazı 7037 defa okundu.


Yazarın diğer yazıları :

Yorum yapın :