|


TUS’TA NÖROLOJİ

Merhaba arkadaşlar,

TUS geldi , geçti yine. Beraberinde sevinçler ve- sevincin olduğu her yerde olduğu gibi- hüzünler vardı. Kimi arkadaşlarımız mutlu sona ulaştı kimileri önümüzdeki sınava bıraktı umutlarını, hayallerini. Kontenjan sayısındaki artış gibi puanlama sistemiyle de şaşırttı bu TUS. Netlerdeki artış bazılarımız tarafından yanlış yorumlandı. Özellikle profesyonel yardım almayanlarımız tercih konusunda sıkıntılar yaşadı maalesef. Yapılan netin değil sıralamada kaçıncı olduğumuzun çok daha önemli olduğunu bir kez daha ispatladı bu sınav. Tercih haklarını doğru yapan arkadaşlar sürpriz sayılabilecek kliniklere yerleştiler sırf doğru tercihler sayesinde. Tüm kazanan arkadaşlarımı tebrik ediyor bundan sonraki yaşantılarında mutluluklar diliyorum.

Evet ilk yazımızda da belirttiğimiz gibi her yazımızda küçük stajlar grubundaki hastalıklara çok kısa başlıklarla değineceğiz. Önemli noktalara dikkat çekmeye çalışacağız. Bu yazımızın konusu : NÖROLOJİ

Nöroloji bu grubun en ‘baba ‘ derslerinden olduğu gibi her TUS 2-3 sorusu bankodur. Hatta anatomi – patoloji ve zaman zaman pediyatri sorularıyla yaptırdığı soru sayısı 5-6’yı bulur. Konuya kuşbakışı baktığımızda temel olarak baş ağrıları – serebrovasküler hastalıklar – demyelinazan hastalıklar – epilepsi- demans- nörokutanöz sendromlar dikkati çeker.

Başağrılarında başağrısı tipleri özellikle son senelerin popüler konusu. Vaka verip hangi başağrısı kliniğine uyduğunu sorguluyorlar. Epilepsilerinden sınıflaması oldukça seviliyor, yine epilepsi tedavilerindeki ilk tercihlerde artık baymış diyebileceğimiz soru formatları.

Nöroloji deyince multipl sklerozu unutmak demek çook ayıp olur. MS i her şeyiyle bilmek önemli. Tıpkı guillain barre gibi ..

Bunların yarı sıra başta Alzheimer olmak üzere tüm demans klinikleri soru olup karşımıza gelebiliyor. Yine popüler hastalıklardan Parkinson. Bunun her şeyini sordular ve yine soracaklar.

Serebrovasküler hastalıklar hangi arter lezyonunda hangi klinik görülür sorusu ve modifikasyonları bir hayli fazla ve önemli.

Nörokutanöz sendromlar başlığı altında toplanmış grup tam bir soru deposu. Patologlar da sever bu grubu. Her dönem sorusu olur genelde. Dikkat etmekte fayda var.

Tabii ki burada bahsettiklerim temel başlıklar buraya sığdıramayacağımız kadar konu başlıkları var nörolojide. Sadece size çalışma yolunuzda ışık tutacaktır söylediklerim. Muhakkak çıkmış TUS soruları gözden geçirilmeli. Tüm TUS SORULARI kitabımız başucu kitabınız olmalı. Ara verdiğinizde , en ufak zaman diliminde kısacası fırsat bulduğunuz her anda hemen göz gezdirin. Her branşta olduğu gibi büyük önemi var. Ne sorulduğu bilmek ne sorulacağını tahmin etmekte büyük fayda sağlar.

Arkadaşlar unutmayalım , uzun soluklu bir koşudasınız ve sonunda bir maça çıkacaksınız. Maçtaki performansınız hayatınızı yönlendirecek. Bu nedenle her gün idman yapmak maç için büyük önem taşır. Az da olsa çok yorgun da olsanız her gün çalışmaya özen gösterin. Konu çalışamasanız da soru çözün. En azından çalıştıklarınızı tekrar edin. Çünkü çalışmadıkça araya gün(ler) girdikçe hem motivasyon azalmakta hem de çok geride kaldım duygusu ağır basmakta. İster istemez kısır döngüye girilmekte bu sefer. Kırın döngüyü ve her gün çalışın.

Görüşmek üzere…

Dr. Burak KARA

Bu yazı 12927 defa okundu.


Yazarın diğer yazıları :

Yorum yapın :