|


TUS için Anatomi çalışmaya değer mi?

“Fakültede/ Neşter attık kadavraya/ inceden inceye/ sinir sıyırdık/ damar ayıkladık/ ve lime lime/ kas ve kemik ayrıştırdık// Fakat-ben/ insanı tam tanıyamadım ki/ -çaktın- dediler/ sınav sonrası”

Zahrad

Bu satırlar tıp öğrencilerinin çoğunun anatomiyle ilişkisini özetliyor. Belki çoğunluk sınavları geçiyor ama mezuniyet sonrasında anatomi dendiğinde kopuk bilgiler ve terimler yığınından ibaret, sıkıcı ve işe yaramayan bir ders olarak hatırlanıyor. Bunun sonucu olarak da Anatomi tıbbın temel derslerinden biri olmasına rağmen, genellikle Tus’a hazırlanan adayların çoğu tarafından göz ardı edilen ve çalışmak için zaman ayrılmayan bir ders olarak karşımıza çıkıyor. Anatomi’nin bu şekilde değerlendirilmesinin belki de en önemli nedeni tıp fakültelerindeki eğitim anlayışıdır. Bu eğitimin temelini gerekli gereksiz bir sürü bilgiyi, nerede ne işe yarayacağının çok da üzerinde durmadan öğrenciye ezberletmeye çalışmak oluşturuyor. Hal böyle olunca da büyük bir hevesle “insan vücudunun yapısını” öğrenmeye çalışan öğrencilerin çoğu dersler ilerledikçe sadece bu dersi geçmek için çalışmaya başlıyor. Şöyle bir düşünün: göreceğimiz ilk derslerden biri anatomi olmamasına rağmen, tıp fakültesini kazandıktan sonra çoğumuzun aldığı ilk kitaplardan biri anatomi atlasıdır. Tabii ki tıp fakültelerindeki kadavra eksikliği, öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı gibi nedenler de anatominin yeterince iyi öğrenilememesinde rol oynuyor ama bu konudaki esas faktör bence yanlış eğitim anlayışıdır.

Anatomi’nin iyi kavranamamasının sebebi ne olursa olsun, Tus ‘da önemli sayıda anatomi sorusu (başka derslerin soruları içinde de anatomi sorusu geliyor) karşımıza çıkıyor. Benim önerim, belki de bir sorunun bile çok önemli olduğu bu sınavda anatomi çalışmayı göz ardı etmemeniz. Kişisel gözlemim Tus’a çalışan adayların bu derse en fazla bir hafta gibi bir vakit ayırdığı şeklinde. Bu sınava çalışmış birisi olarak ben de Anatomi için bu kadar bir vakit ayırmıştım. Bunun tabii ki en büyük nedeni çalışılacak konunun çok fazla olması ve bilgilerin çoğunun unutulmasıdır. Bu durumda genellikle yapılan çıkmış sorulara şöyle bir bakmak ve çoğu unutulmuş ya da hiç öğrenilmemiş biri sürü şeyi bir özet kitaptan çalışmak şeklinde oluyor. Tabii böyle bir çalışmanın ne kadar yararlı olabileceği şüpheli. Tus için Anatomi’ye mutlaka çalışın derken bu çalışmanın bilinçli bir şekilde yapılması gerektiğini de söylemek gerekiyor. Anatomiyle ilgili öğrencilik yıllarından hatırladığınız sadece “humerus” bile olsa neye nasıl çalışacağınızı bilirseniz sınavda çıkan soruların önemli bir bölümünü yapmanız mümkün. Çalışmaya karar verdikten sonra nasıl çalışacağımızı da bir başka yazıda anlatalım.

Tekrar görüşmek dileğiyle…

Dr. Cem BOZKIR

Bu yazı 10390 defa okundu.


Yazarın diğer yazıları :

Yorum yapın :