|


TERCİH YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

TUS puanları açıklandı. Hatalı sorular ve hatalı değerlendirme tartışmalarına, mahkeme süreçlerine rağmen tercih süreci başladı.

Yıllar boyunca binlerce kişi ile görüşen ve her çeşit durumu öncesi ve sonrasıyla gözleyen ve tecrübe eden birisi olarak aşağıdaki hususları dikkate almanızın başarınıza katkıda bulunacağını düşünüyorum.

1.Tercihlerinizi yaparken puanınızı ve sıralamanızı birlikte esas alınız.

Diğer kişilerin internet ortamında yazdıkları puan ve tercih sıralamalarına göre davranmayınız. Bu durum sizi yanıltacaktır. İnternet üzerinden yapılacak paylaşımların sağlıklı olmayacağını hatırlatmak isterim.

Yine de sıralamaya göre kimlerin nereleri tercih edeceğini bilmemeniz bir belirsizlik ve kaygı oluşturabilir.

Ancak unutmayın ki, iki şeyi iyi biliyorsunuz: Birincisi, puanınız kabaca hangi yerler için yeterli olmayacaktır? (örneğin 63 puan alan birisi büyük illerde bir kardiyoloji veya göz yazmayacaktır artık, bunların yerine daha sağlıklı tercihler yapabilecektir.) İkincisi; tam 30 tercih hakkınız var. Yani, sıralamaya göre kimlerin nereleri tercih edeceğini bilmemeniz o kadar da önemli değil. Siz yeter ki puanınızla uyumlu ve severek ihtisas yapacağınız tercihler yapın… İnanın bu, yeterli olacaktır.

2. Severek yapacağınız ve mutlu olacağınız branş ve yerleri tercih ediniz. “Belki giderim”, “Bir yeri kazanmış olayım”, “Açıkta kalmayayım” … gibi düşüncelerle gitmeyeceğiniz hiç bir yeri yazmayınız. Yıllar boyu istemediği yerleri yazıp da kazanan sonrada mutlu olan neredeyse hiç kimse görmedim. Önce 15-20 gün kaydolup olmama kaygısı, sonrada kaydolmuşsa içini kemiren bir hoşnutsuzluk duygusu oluşuyor. Nihayetinde istifa ediliyor ve 3-4 ay gecikmeyle yeniden başlanıyor TUS ÇALIŞMAYA… Bu kadar vakit kaybetmeye ne gerek var?

3. Önce istediğiniz branşları, sonra o branşta kadro açılmış olan yerleri tek tek yazıp; mutlaka spesifik olarak o yerde ihtisas yapan 3. yada 4. sene asistanlarından telefonla ya da yüz yüze bilgi alınız. Hocaların durumu, asistan sayısı, akademik bilgi düzeyi, bilimsel toplantı olanakları, vaka sayıları, devlet hastanesi ise bir asistana ortalama ne kadar performans ödediği, cerrahi branş ise asistanlara hangi vakaların ne zaman ve ne kadar yaptırıldığı… gibi detayları bizzat sorunuz. Ana sayfamızda ülkemizde ihtisas veren tüm hastanelerin telefonlarını bulacaksınız.

4. Tercih edeceğiniz yerlerin bir önceki sınavdaki taban puanları başvuru kitapçığında ve ÖSYM’nin Aralık 2010 sınavının yer aldığı bölümde bulunmaktadır. Bu puanlar sadece bir önceki sınavı yansıtır. Oysa bir önceki sınavdaki toplam kontenjan sayısı ve o yerin aldığı kişi sayısı bu taban puanı farklı uçlara doğru çekebilir.

Sizin yapmanız gereken http://www.tusrehberi.com/tus-taban-puanlariadresine girerek Aralık 2010 öncesi son 8 sınavın taban puanlarının ortalamasını alarak bir anlamda “DÜZELTİLMİŞ TABAN PUANLAR”ı hesaplamaktır. Bu yolla ortaya çıkan taban puan daha doğru olacaktır.

Örnek olarak X Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk hastalıklarının son 8 sınav taban puanları :

X Üniversitesi Tıp Fakültesi

62,800

60,835

62,200

59,138

63,052

61,601

62.298

60.787

Aynı bölümün bir önceki tus taban puanı ise 60.364……………

Son 8 sınavın ortalaması: 61.452

Diyelim ki bu sınavda 6 kişi alacak… Bu kadro sayısı oldukça iyi. O halde olası taban puan ortalama taban puanın biraz altında olacaktır ve tahminen 60.500 civarında olacaktır. Tam tersine bu sınavda ortalamanın altında (örneğin iki kişi) kadro açılmışsa taban puan ortalama taban puanın biraz üstünde olacaktır. (62,00-62,5)

Tercihlerinizi sıralarken her bir tercihinizi buna göre hesaplayıp olası taban puanlara göre sıralamanız daha doğru olacaktır.

Bir bölümün puanı yazmıyorsa ya yeni açılmıştır ya da bir önceki TUS’da asistan almamıştır, özellikle bir TUS alıp bir TUS almayan bir bölümün puanını sadece oradaki asistanlara ulaşarak ve en düşük puanlılarını sorarak öğrenebilirsiniz.

5. Bazı spesifik branşlar için özel sorgulama yapmalısınız. Bu konuda tercih rehberimizde her branş için yer alan spesifik soruları temel alarak sorabilirsiniz.

– Göz için –> FAKO yaptırılıyor mu?

– Üroloji için –> TUR yaptırılıyor mu?

– Ortopedi için –> Artroskopi yaptırılıyor mu?

– Kardiyoloji için –> Angiografi ve değişik uygulamaları yaptırılıyor mu?

– K.Doğum için –> Gelişmiş infertilite uygulamaları yaptırılıyor mu?

– Radyoloji için –> MR var mı?, O hastanede Çocuk ve Kadın Doğum radyolojisi imkanı var mı?

– Nükleer tıp için –> PET ve PET CT var mı?

6. Sonuçta en çok istediğiniz yeri ilk tercihinize yazın, sonra da aynı mantıkla devam edin. Unutmayın; Bunun adı “TERCİH FORMU” ‘dur, “Puan Sıralama Formu” değil.

7. Tercih formunu tamamladığınız zaman şöyle düşündüğünüzden emin olun:

– “Yazabileceğim ve istediğim her yeri dikkatlice araştırdım, tercih sıramı isteklerime göre belirledim, isteyerek gitmeyeceğim hiç bir yeri yazmadım. Nereyi kazanırsam kazanayım isteyerek gideceğim.”

8. Askerlikle ilgili tercih durumu şöyledir: Yeni mezun olma ya da raporlar dolayısıyla askerliği tecilli olanlar yaş sınırlaması olmaksızın tercih yapıp yerleşebilirler.

Ancak Askerlik Şubesi’nden gerekli yazıyı alamayacak olanların, kazansalar bile atamaları yapılmayacaktır.

Tercih ve yerleştirmede herhangi bir yaş sınırlaması yoktur.

9. Tercihlerinizde 30 yer yazabilirsiniz.

10. Sağlık Bakanlığı adına üniversitelerde açılan kontenjanları yazmak isteyenler iki şeye dikkat etmelidirler:

– Bu kişiler ancak Sağlık bakanlığına bağlı bir kadrodan geçici görevle gönderilebildiklerinden halen Sağlık bakanlığında kadrolu çalışmayanlar bu kadroları yazamazlar.

– Bu kadrolara yerleşenler –ayrıldıkları durumda tahsil edilmek üzere- teminat senetleri imzalamak zorundadırlar.

İyi bir şeye ulaşmanın bedeli iyi şeyler (zaman, emek … vs) feda etmektir ve iyi şeyler feda eden, eninde sonunda hedefine ulaşacaktır.

İyi puan alan ve istediği yerleri kazanmaya yakın olanları tebrik ediyorum.

Düşük puan alanlar ise bilmelidirler ki; başarı, daima onu arayanların ve onun için heyecan duyanların yolu üzerindedir. Ve başarı; uğrunda nitelikli çaba sarfedenler için, harika bir çekim merkezidir.

Başarınızı ve mutluluğunuzu paylaşmak için heyecan duyduğumuzu ve kalbimizin sizinle attığını acaba hatırlatmamıza gerek var mı? …

Başarı ve mutluluk dileklerimle…

Uz. Dr. Sami SELÇUKBİRİCİK TUSDATA A. Ş. Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı

Bu yazı 59840 defa okundu.


Yazarın diğer yazıları :

1 Yorum

  1. vahit ahmedi dedi ki:

    Hocam merheba benim puanım uludağ üniversite göz cerrahisine yetişiyor ama herkes oranın eğitimile bir şey soyluyor sizin bu branş ile ilgili bilginiz varmı?

Yorum yapın :