|


  EYLÜL 2005 TUS İKİNCİSİ
Dr. ABDULLAH ÖZKÖK

 

Dr.Abdullah ÖZKÖK’ün TUS 2005 eylül yorumları:

 

Bu sınav herkesin üzerinde anlaştığı gibi alışılmışın dışında (atipik) bir sınavdı.

 

Fakat bu tus sınavı zordu, bir önceki kolaydı diye bir şey yok. Sınavı hazırlayanlar her zaman için seçici ve zor sorular yanında çok kolay sorular da soruyorlar. Yani sınava genel itibariyle bakıldığı zaman zorluk açısından genel bir standarda ulaşıldığını görmek mümkün.

 

Bu sınavda bazı dikkati çeken hususlar vardı, bu sınav değişik bir sistemin adapte edilmeye çalışıldığı duygusunu veriyordu. Anatomi ve Farmakolojiden vaka soruları geldi ki bu geçmiş tuslarda hiç alışık olmadığımız bir durum. Bu sorular USMLE sorularına benziyordu. Diğer branşlardaki vaka soruları da daha çok pratik hayatta karşılaşabileceğimiz cinstendi.

 

Bu sınavda temel bilimler gerçekten zordu . Fizyoloji-histoloji-embryoloji den gayet kaliteli ve zor sorular çıktı. Biokimyadan ise gerçekten geçmiş tuslarda pek ağırlık verilmeyen değişik konulardan sorular geldi. Bu sınavda bana sorarsanız en çok dikkatimi çeken şey İmmünolojiden çok fazla soru gelmesiydi, biyokimya da dahi immünoloji sorusu vardı.

 

Mikrobiyoloji bu sınavın Çocuk ile birlikte en kolay ve klasik bölümüydü. Patolojide ise gerçekten zor ve yapabilmek için özel çaba sarfedilmesi gereken sorular vardı. Hiç şüphesiz patoloji ve cerrahi bu sınavın en zor bölümleri idi. Bu sınavın farmakolojisi ise bildiğimiz farmakoloji idi yani ne kadar çok çalışırsanız çalışın 2-3 tane hayatta yapamayacağınız soru vardı!

 

Dahiliye ve kadın doğum ise bu sınavda orta zorluktaydı, güzel sorular vardı. Küçük stajlardan ise yapılabilmesi için çalışma gerektirecek sorular vardı.

 

Tavsiyeler:

 

1- Gelecek sınavlarda çocuk ve mikrobiyoloji bu kadar kolay, patoloji ve cerrahi de bu kadar zor gelecek diye bir şart yok; yani bu branşları hafife alıp az çalışmak veya aşırı ciddiye alıp olayı abartmak hata olur.

 

2- Anatomi çalışırken klinik anatomiye dikkat edin. (pratik hayatta karşınıza çıkabilecek konulara dikkat edin.)

 

3- Fizyo-histo-embryoloji ve küçük stajlar eskisi gibi değil , “eski sorulara bakarım bu branşları yaparım” diye düşünmek hata olur, özellikle yeni ve bilgi gerektiren sorular sormaya başladılar!

 

4- İMMÜNOLOJİ ve dermatolojiye iyi çalışın bu konulardan çok soru sormaya başladılar ve şundan eminim ki önümüzdeki sınavlarda birçok branşta bu konulardan çokça soru gelecektir!!!

 

5- Patoloji eski patoloji değil…gelecek sınavlar için özel çalışma gerektirecek gibi..

 

6- TUS sınavında USMLE ye doğru bir gidiş olduğunu söylemiştik. Bundan dolayı TUSDATA klinisyen soru kitaplarını özellikle çözmenizde fayda var çünkü bu kitaplarda çok sayıda USMLE tipi kaliteli sorular var.

 

7- Her sınavda muhakkak tartışmalı ve cevabı tam belli olmayan garip sorular geliyor, bu tür sorulara kafanızı çok takıp zaman kaybetmeyin sınav 200 sorudan oluşuyor unutmayın!

 

8- Bana en çok sorulan sorulardan biri “Dershaneye gitmek size fayda sağladı mı?” sorusu. Evet fayda sağladı, derste dinlediğiniz şeyleri çalışmak insana çok büyük kolaylık sağlıyor, daha sonra hatırlamanız kolay oluyor. Özellikle şu geçiş dönemi profesyonel bir rehberliğin eskisinden çok daha gerekli olduğunu belirtmek isterim ve imkanı olanlara TUSDATA ya gitmelerini tavsiye ederim.

 

 

Hepinize iyi çalışmalar dilerim.


Dr.ABDULLAH ÖZKÖK