|


TUS’da Farmakoloji Zor Mudur?

Bu sorunun yanıtı aslında çok basit, evet zordur.

Zorluğunun nedenlerini incelediğimizde; fakültelerde dersin ya çok yüzeysel yada aşırı detaya boğulmuş bir şekilde anlatılması, öğrenciler arasında geleneksel olarak sevilmemesi ve bu durumun gelecek kuşaklara bir şekilde fakülte ortamında otozomal dominant olarak aktarılması sayılabilir.

TUS sınavında ise iyi farmakoloji bilen bir kişinin temel ve klinik bilimlerde kazanacağı büyük avantaj ise yine TUS’a giren öğrenci arkadaşlarımız tarafından çok net bilinmektedir. Temel bir ders olmakla farmakoloji klinik dersleri ile ilgili olduğu için aslında TUS dersleri arasında melez bir yerde bulunmaktadır.

Farmakolojinin zorluğu ve farmakolojiye hakim olup yüksek puan almanın vereceği mutluluğun arasında kalan TUS öğrencileri ise kendilerini daha da strese sokabilmektedirler.

Yıllardır sektörde bulunan bir kişi olarak ben Farmakoloji dersinin aslında çoğu derse göre daha basit olduğunu düşünmekteyim. Zorluğu yaratan öğrencinin konu ile ilgili her şeyi öğreneme çabasına girip, hiçbir şey elde edememesidir.

Farmakoloji dersinde konuyla ilgili mekanizmaları, soruyu yakalayacağımız ip uçlarını öğrenebilmek ve daha sonra özellikle açıklamalı sorularla yapacağımız çalışma, inanılmaz bir verim artışı olarak bize yansıyacaktır.

Farmakoloji kısmen ezber gerektiren bir ders olsa da eğer mekanizmalarla desteklenirse, hem çok kolay hem de klinik dersleri destekleyen bir ders haline gelecektir.

Fakültelerde genel olarak Farmakoloji eğitiminin çok yeterli olmadığını göz önüne alarak, TUS sınavına çalışan doktorların, öncelikle farmakolojinin zorluğu konusunda eğer varsa önyargılarından kurtulmalarını, konunun temeline hakim olduktan sonra detaya inmelerini ve bol soru tekrarı yapmalarını öneririm.

Emekleriniz karşılığını mutlaka bulur.

Saygılarımla

Dr. Cenk Yılmaz

Bu yazı 15428 defa okundu.


Yazarın diğer yazıları :

Yorum yapın :