|


Küçük Stajlar Büyüdü…

TUS’da ki garipliklerden birisi de soru sayılarındaki adaletsiz dağılım idi. Örneklemek gerekirse eski soru sayılarına göre Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları branşı tüm soruların %15’ini kaplıyor idi. Ancak çoğu Tıp Fakültesi’nde dördüncü sınıftaki stajlardan birisidir Çocuk. Dahiliye, Kadın Doğum ve Genel Cerrahi stajları ile beraber dördüncü sınıf stajlarıdır hepsi. Dördüncü seneden ortalama 85 soru gelirken 200 soru içerisinde, tüm beşinci sınıftan ortalama 15 soru geliyordu. Oransal olarak bakarsak dördüncü sınıf tüm soruların %42,5’unu oluştururken Küçük Stajlar diye toplanan beşinci sınıf derslerinin toplam soru oranı %7,5’larda seyrediyordu.

Belki de çoğumuz bu orantısızlığa dikkat etmemişizdir, dört ana branş olacak o kadar diyenlerimiz bile olabilir. Ancak bilginin ölçüldüğü bu sınavın ülkemizde verilen Tıp Fakültesi eğitimine paralel ilerlemesi bir kaçınılmaz idi. Yoksa koskaca bir yılımızı verdiğimiz bir seneden on beş soru çıkması sınavın kendi bilimselliği içerisinde bir çelişki yaratır idi. Bu konuda ciddi kaygıları olan TUSDATA, yetkilileri bilgilendirmiş sınav içeriğindeki bu dengesizliği gündeme taşımış idi. Şimdi bu çalışmaların sonuç verdiğini görmek kurum olarak bizleri çok mutlu ediyor.

Nitekim soru sayısı değişti ve iki seansa bölündü, artık cevaplamamız gereken 240 sorumuz var. Bunların da sınava göre değişmekle beraber Küçük Stajlar’a ait olan kısmı 25-26 soru civarında. Oransal olarak tüm sınavın % 11’ine yakın. Yani soru sayımız bir buçuk katına yakın arttı. Bu da TUS çalışma planımızı yaparken dikkat etmemiz, gündeme almamız gereken önemli bir gelişme.

Çalışma planı yaparken hep denirdi “Küçük Stajlar’ı sona bırakın tekrar edemeyecek kadar sıkışırsanız feda ettiğiniz ders grubu Küçük Stajlar olsun”. Ama bizce artık bu anlayış değişmeli, programımızda artık daha önlerde yer almalı Küçük Stajlar. Aynı zamanda zihinlerimizdeki algıyı da iyi yönetip orada da basamak atlatmalıyız bu beşinci sınıf derslerine.

Malum Küçük Stajlar büyüdü sınav açısından, aynı büyümeyi ders çalışma programımıza yansıtmayı unutmayalım değerli dostlar. Yirmi beş soru az değil, sınav gidişatını ciddi etkileyecektir, bu gruba gereken önemi verenler pişman olmayacaklardır. Biz de gereken önemi verelim sonrasında üzülen biz olmayalım.

İyi çalışmalar…

Dr. Berk

Bu yazı 27129 defa okundu.


Yazarın diğer yazıları :

Yorum yapın :