|


Hızlanan Dünya ve TUS

İyi biliyoruz ki günümüzde insan hayatını uzatmak pek mümkün değil.  Birçok hastalıkta tedavi yöntemleri olsa da ortalama insan ömrü yıllar geçtikçe uzamıyor, hatta kısalıyor bile. ..  Arabalarımız, uçaklarımız, trenlerimiz her gün daha da hızlanıyor. Bilgisayarlarımız hatta cep telefonlarımız hızlanıyor. Birim zamanda yapılan iş sayısı arttıkça verimlilik artıyor. Bir fabrikadan farksız. Biz de elimizden geldiği kadar kendimizi güncelliyoruz ve hızlanmak için her şeyi yapıyoruz. Bu gerçeğe bakarken yaşam süremizi uzatamadığımıza göre teknolojinin yardımı ile hızlanarak rölatif olarak yaşam süremizi uzatmaya mı çalışıyoruz?

TUS sınavı  bir hekimin hayatı boyunca karşılaştığı engellerden sadece birisi.  Biraz zor olsa da asla aşılmaz bir engel değil. TUS sınavına hazırlanırken büyük bir emek ve sabır gerektiği kesin.  Bir çok hekim  arkadaşımız sınav hazırlığında en çok süreye önem  veriyorlar.  Hatta bir çok arkadaşımız çalıştıkları süreleri hesaplayıp, günü ne kadar iyi kullandıkları sonucuna ulaşıyorlar. Bu basitçe 1+1 mantığı. Ancak sonuca baktığımızda sistemin böyle işlemediğini görüyoruz. Her zaman çok uzun süre çalışan daha başarılı olmuyor.  TUS sınavında hepimizin ortak düşüncesi, vazgeçilmezi  ‘’çok çalışmak- iyi çalışmak’’ kavramı.  Çok çalışmak deyiminin her hekimin zihninde farklı bir algı oluşturduğu bir gerçek…

Çok çalışmak- iyi çalışmak  kavramı hepimiz için farklı şeyleri ifade etse de önümüzde net bir engel  ve bu engeli aşmak için bir çalışma süremiz var. Bu süreyi uzatamıyoruz .  Süreyi uzatamadığımıza göre yapmamız gereken hızlanmak. Tıpkı hayatımızdaki tüm yenilikler gibi. Hızlı çalışarak aslında rölatif olarak süreyi de uzatmış olabiliriz mi? Tıpkı hayatımızdaki tüm yenilikler gibi !

TUS sınavına hazırlanırken hepimizin dikkat ettiği çok çalışmak- iyi çalışmak kavramına mutlaka HIZLI çalışmak da eklenmelidir. Hızlı çalışmak nasıl olur? Sorular ve notlar nasıl hızlı okunur? Bu yöntemleri hepimiz kendimize göre düzenleyebiliriz.  Her zaman akılda tutulması gereken ben  “ben nasıl daha hızlı çalışırım?” sorusudur. Çözümleri zaten zihnimiz üretecektir. Birim zamanda yapılan iş sayısı arttıkça verimlilik artacaktır. Bir fabrika gibi.   

Dr. Salih AYDIN

 

Bu yazı 10241 defa okundu.


Yazarın diğer yazıları :

Yorum yapın :