|


TUS İçin Nasıl Ders Çalışalım?

Yazıma Roosevelt’in bir sözüyle başlamak istiyorum: ‘Nerede olursanız olun, elinizdekilerle yapabileceğinizi yapın.’ TUS çalışmak en başta söylemek gerekirse uzun soluklu ve engebeli bir süreçtir, sonucunda elde edilen başarı da aslında bir varış noktası değil bir yolculuktur.

Öğrenmede etkili olan unsurlar bir zincirin halkaları gibi birbirine bağlıdır. Anlama düzeyi, okuma hızı, not tutma alışkanlığı, hafıza gücü, konsantrasyon, öğrenme isteği, sabır, mücadele ruhu gibi unsurlar karşılıklı etkileşim halindedir ve bireysel farklılıklar gösterir. Bunlar günlük ders çalışma süresini ve dolaylı olarak yapılan tekrar sayısını da etkiler, yani kaç saat ders çalışmalıyım? ya da kaç tekrar atmalıyım? gibi soruların cevabı kişiden kişiye değişir. Şu da bir gerçektir ki düzensiz ve isteksiz 5-6 saat çalışmaktansa, kısa da olsa düzenli ve sistemli çalışmak çok daha verimlidir.

Canınızın ders çalışma isteğinin gelmesini beklemeyin, kendinizi ileride düşündüğünüz uzmanlık dalında hayal ederek masanın başına oturun. Ders çalışmaya başladıktan sonra isteğinizin geleceğini göreceksiniz. Ders notlarına çalışırken en kritik noktalardan birisi hangi bilgilerin nerede olduğunu bilmektir. Her ders notu için kendinize göre bir indeks hazırlamanız özellikle tekrarlarınızı yaparken size zaman kazandıracaktır. Anlatılan derslere bir bütün olarak baktığımızda bazı bilgilerin ortak vurgulandığını farkedebiliriz. Örneğin pediatride anlatılan metabolik hastalıklarla ilgili eksik enzimlerin ne işe yaradıkları biyokimyada detaylı ele alınmaktadır. Dolayısıyla bu ortak bilgileri her iki ders notundan birlikte yani ‘entegre olarak’ çalışmak kalıcılığı arttıracaktır.

Yaptığınız planlar her zaman istediğiniz gibi gitmeyebilir. Tekrar edemediğiniz veya bazen de anlaşılması zor konuları gördükçe ümitsizliğe kapılıp, inancınızı yitirmeyin. Bu anlamda motivasyonunuzu kaybetmemek için zaman planlamasında mümkün olduğunca disiplinli davranın. Örneğin günlük 5 saat ders çalışırken bir gün herhangi bir sebeple 2 saat ders çalışamadınız. Ertesi gün o 2 saati telafi edip 7 saat ders çalışabiliyor iseniz zaman disiplininizi sağlamışsınız demektir.

Alışkanlıklar kolay kolay oluşmaz, olumsuz ders çalışma alışkanlıkları da böyledir. Dolayısıyla bu olumsuzlukların hepsinden hemen kurtulamazsınız. Önce bunların neler olduğunu tespit edip aşamalı olarak her hafta birinin üzerine gidebilirsiniz.

Ders notunda önemli yerleri işaretlerken renkli kalem kullanmak beynin sağ lobunu çalıştırır ve böylece bilgiler akılda daha kolay kalır.

Ders çalışırken görme alanınızı daraltın. Örneğin çalışma odanızda duvara dönük olarak çalışırsanız görme alanınızı çalışacağınız derse daha kolay odaklar ve daha iyi bir verim alırsınız.

Öğrenme üzerinde en az bozucu etki yapan uykudur. Dolayısıyla uyumadan önce yapılacak küçük tekrarların (örneğin konu sonlarındaki spot bilgiler veya ezberlemekte zorlanıp küçük kağıtlara aldığınız notların tekrarı) öğrenmeye etkisi büyüktür.

Çalışma heyecanı ve verimini artıran yaklaşımlardan biri de kaydettiğiniz ilerlemeyi görmektir. Deneme sınavları çalışmalarınızı gerçekçi anlamda değerlendirebileceğiniz TUS öncesi önemli bir fırsattır. Yapamadığınız ya da yanlış yaptığınız sorular size bir şey kaybettirmez aksine konulardaki eksiklerinizin nerelerde olduğunu gösterir ve böylece çalışmalarınıza yön vermenizi sağlar. Önceliklerinizi belli periyodlarda tekrar değerlendirme şansı bulursunuz. Doğru yaptığınız sorularla kendinize olan güveniniz pekişir. Deneme sınavlarına da aynı önemi vermeli ve kendinize gerçek bir sınav ortamı yaşatmalısınız.

Bir konuya çalıştıktan sonra geçmiş yılların TUS sorularını çözmek, soruların ağırlıklı olarak geldiği yerler hakkında fikir sahibi olmanızı sağlayacaktır. Böylelikle daha sonraki tekrarlarınızı da çıkmış ve çıkabilecek noktalar üzerinden yapmış olacaksınız.

Uzun vaka sorularında bütünü anlayana kadar sorunun ana fikrini kaçırabilirsiniz. Sorudaki verilerden ipucu teşkil edebilecek noktaların altını çizerek, bu verileri birleştirmek hem hızınızı hem de doğru yapma şansınızı arttıracaktır.

Son olarak Hz.Mevlana’nın şu güzel sözünü hatırlatmak isterim: ‘İnsan, ancak çalıştığını kazanır.’

Dr. Serhat SALİMOĞLU

Bu yazı 37265 defa okundu.


Yazarın diğer yazıları :

Yorum yapın :