|


Baltamızı bilemek kendimizi tanımak…

Arkadaşlar, bir TUS sınavı daha geride kaldı. Sonuçlar açıklandı, yerleştirmeler belli oldu. Öncellikle kazanan ve istediği yere yerleşen meslektaşlarımı tebrik eder, tüm yaşamlarında mutlu ve huzurlu olmalarını dilerim.

Kazanamayıp bir yere yerleşemeyen veya yüksek puan almış olsa da, idealindeki yer olmadıktan sonra herhangi bir kuruma gitmeyen arkadaşlar ise Nisan 2009 TUS sınavına hazırlanmaya başladılar. Ben çalışmaya başlayan arkadaşlarıma küçük bir öğüt olmak üzere aşağıdaki kıssayı anlatmak istiyorum.

İki arkadaş, bir ormanda ağaç kesiyorlardı. Birincisi sabahları erkenden kalkıyor, ağaçları kesmeye başlıyor, bir ağacı devirir devirmez, hemen ötekini kesmeye başlıyordu. Dinlenmek bir yana, öğle yemeği için bile kendine zaman ayırmıyordu. Akşamları ise arkadaşı eve döndükten sonra da çalışmasını sürdürüyor, ondan birkaç saat sonra evine dönüyordu.

İkinci adam, ağaç keserken zaman zaman dinleniyordu. Akşam hava kararmaya başladığında ise, daha fazla çalışmaya gerek duymuyordu, gecenin karanlığı bastırmadan evine dönüyordu. İkisi de çalışmalarını bir hafta bu biçimde sürdürdükten sonra ne kadar, ağaç kestiklerini saymaya başladılar.

Sonuç, ikinci adam için değil ama, birinci adam için çok şaşırtıcı çıktı. Çünkü arkadaşı, kendisinden daha çok ağaç kesmişti.

Birinci adam öfkelenerek “Nasıl olabilir bu, böyle?” dedi. “Ben senden daha çok çalıştım. Senden daha erken başladım işe, senden daha geç döndüm eve… Üstelik, gün boyu sen durup durup keyfine bakarken, ben soluk almaksızın sürdürdüm çalışmamı… Nasıl oluyor da, sen benden daha çok ağaç kesiyordun?”

İkinci adam, öfkeli arkadaşını gülümsemeyle yanıtladı:

“Ortada anlaşılmayacak bir şey yok ki” dedi.

“Sen durmaksızın çalışırken, ben arada dinleniyor, bu arada da bir yandan baltamı biliyordum. İnsanın baltası keskin olunca, daha az çabayla kesebiliyor ağaçları…”

Kişisel yaşantımızda “baltamızı bilemek”, kendimizi geliştirmemizdir. Dış dünyanın koşuşturmacaları arasında kendimize zaman ayırıp, kısaca da olsa, yaşamamızı gözden geçirmemiz, bizi günün ilerideki saatlerinde daha güç ve daha etkin yapacaktır. Çünkü bu süre içinde kendimizi daha iyi tanıyabilme olanağına sahip olabileceğiz ve… Eksik ya da zayıf bulduğumuz yanlarımızı tamamlayıp, geliştirebileceğiz.

Kendimize zaman ayırmak, kişiliğimizin güçlenmesi için “olmasa olmaz” bir koşuldur.

İnşallah, mutlu ve başarılı olursunuz, selamlar…

Dr. Ercan ÖZTÜRK

Bu yazı 8062 defa okundu.


Yazarın diğer yazıları :

Yorum yapın :